Onderafdeling van het Franse leger

Kamerlid Theo Francken evalueert het Defensieplan. “Naast onze inzet binnen de NAVO zeker aan de Oostgrens met Rusland, blijft de strijd tegen terreur en islamisme centraal staan in onze buitenlandse militaire operaties en dat is een goede zaak. Wel willen we waarschuwen voor het wespennest dat Mali aan het worden is. Ondanks onze jarenlange militaire aanwezigheid, evolueert de situatie er van kwaad naar erger. Er wordt nu geopperd om naast de operaties die we al doen, bijkomend deel te nemen aan de Franse operatie Barkhane alsook de Europese operatie Takuba. Dat is van het goede te veel. Het zou ten andere de eerste keer zijn dat het Belgisch leger deelneemt aan een zuiver Franse operatie. Waar is de paars-groene geloofsbelijdenis in het multilateralisme nu? Bilateraal meedoen met Barkhane bewijst onze stelling dat we meer en meer een onderafdeling van het Franse leger aan het worden zijn. De droom van heel wat Franstalige partijen.”

Vragen bij steun aan Turkije

Peter Buysrogge stelt zich dan weer vragen bij de TAM-operatie ter ondersteuning van Turkije. “We doen mee aan de omstreden missie TAM ter ondersteuning van Turkije. Turkije voert illegale olieboringen in Cyprus, voert oorlog in Artsakh, valt Syrië binnen en onderdrukt onze Koerdische bondgenoten en stuurt illegale migranten op de Griekse grens af. Waarom steunen we ze?”

Vechten voor onze vrijheden

Volgens Darya Safai moeten we durven vechten voor onze vrijheden. “Onze Westerse strijd tegen terreur en islamisme blijven centraal staan door onder andere onze operaties in de Sahel en het Midden-Oosten. Het feit dat we ook actief blijven binnen de operatie in de straat van Hormuz tegen de Iraanse agressie is een goede zaak.”

Veerdiensten geen opdracht voor Defensie

Bedenkelijk blijft de deelname aan de operatie IRINI. “We doen mee aan de omstreden operatie IRINI weliswaar met minimale bezetting. IRINI is de opvolger van Operatie SOFIA, met deze operatie werden illegale Afrikaanse drenkelingen gered en naar Italië en Malta gebracht. IRINI legt wel meer de focus op de illegale wapensmokkel in het Middellandse Zeegebied. Dat moet zo blijven. Het organiseren van veerdiensten is geen opdracht voor Defensie”, besluit Theo Francken.