Afgelopen weekend verdronken 130 mensen voor de kust van Libië en gisteren werden 17 bootmigranten dood aangetroffen op een boot aan de Canarische eilanden. Zelfs in het coronajaar 2020 waren er een recordaantal smokkelboten richting Engeland en aanhoudende overlast van illegalen in Brussel en Zeebrugge, bleven de inklimmingen op de snelwegparkings dagelijkse kost en zagen we mensonwaardige toestanden en brandstichtingen in de opvangcentra aan de Europese buitengrens.

Dweilen met de kraan open

De N-VA gelooft niet in het Europees asielmodel, legt Theo Francken uit. “Ook de invoering van het aangekondigde Europees Migratiepact zal geen fundamentele verandering brengen. Het blijft immers dweilen met de kraan open zolang er Europees verblijfsrecht verleend wordt na een illegale reis.”

Assita Kanko: “Tijd voor een écht plan tegen illegale migratie”

“Het is hoog tijd dat er een écht plan komt dat de illegale migratie, de verdrinkingen en de mensensmokkel fors terugdringt. Het huidige Europese asielsysteem doet dat niet, het stimuleert net mensensmokkel”, stelt Europarlementslid Assita Kanko.

Yoleen Van Camp: “Australisch asiel model is eerlijker”

De N-VA kiest voor een ánder model, een eerlijker model, aldus Kamerlid Yoleen Van Camp. “Wij kiezen voor het Australisch asielmodel. Australië kende exact hetzelfde probleem van illegale migratie, maar kon het wel efficiënt oplossen. De sleutel in hun oplossing lag in het niet langer verblijfsrecht toekennen aan en dus belonen van mensen die illegaal Australië binnenkwamen. Het recht op asiel bleef wel steeds gegarandeerd, maar het recht om op Australisch grondgebied te verblijven verviel. Europa moet eenzelfde systeem uitwerken.”.

Darya Safai: “Ogen niet sluiten voor slachtoffers van vervolging”

“Dat betekent niet dat we de ogen sluiten voor de slachtoffers van vervolging wereldwijd, legt Kamerlid Darya Safai uit. “We blijven hen beschermen via een systeem van asielquota. Enkel echte vluchtelingen komen in aanmerking en kunnen verblijfsrecht krijgen. Probeer je het illegaal, dan vervalt elk recht op verblijf in de EU, ook in de toekomst. Zo loste Australië het probleem van illegale migratie op korte termijn op.”

Maaike De Vreese: “Menswaardige opvang in de regio is de doelstelling”

Ook de situatie in de vluchtelingenkampen is vaak schrijnend, vertelt Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese. “Ook daarvoor mogen we onze ogen niet sluiten. De VN Vluchtelingenorganisatie verdient de steun van het Westen. Menswaardige opvang in de regio van de conflicten moet de doelstelling zijn, niet duizenden kilometers gevaarlijk doorreizen richting een El Dorado dat niet bestaat. Met eenzelfde budget kunnen we ginds tien keer meer betekenen.”

Informatiecampagne en resolutie over Australisch asielmodel

Om hun boodschap kracht bij te zetten, maar ook om vragen te beantwoorden en misverstanden weg te werken, lanceren de N-VA-verkozenen een informatiecampagne op sociale media. Met dit filmpje trapt Theo Francken de infocampagne af. “Maar daar blijft het niet bij. We dienen ook in de Kamer een resolutie in die pleit voor de invoering van het Australisch asielmodel en brengen het debat zo ook naar het parlement”, besluit Theo Francken.