Vincent Van Quickenborne zet poort open voor feitelijke vrijlating Iraanse terrorist

Door Peter De Roover, Darya Safai op 5 juli 2022, over deze onderwerpen: Veiligheid, Justitie
Iran

Vorige week raakte bekend dat de federale regering in alle stilte een wetsontwerp op de agenda van de commissie Buitenlandse Zaken had geplaatst om het ruilen van gevangenen met Iran mogelijk te maken. Tijdens de bespreking kon minister van Justitie Van Quickenborne (Open Vld) niet garanderen dat de veroordeelde terrorist Assadollah Assadi zo geen vrijgeleide zou bekomen.  “Dit verdrag goedkeuren wil zeggen dat we ons officieel laten chanteren door een schurkenregime”, hekelt Peter De Roover.

Even terug naar 2018. In opdracht van de Iraanse Ayatollah-dictatuur probeert de Iraanse diplomaat Assadollah Asaadi een zware bomaanslag te plegen op een internationale bijeenkomst van de Iraanse oppositie in Parijs, bijgewoond door tienduizenden regimeopposanten. Door het goede werk van de veiligheidsdiensten werd hij tijdig geklist en zo een bloedbad vermeden. Assadi zit momenteel in een Belgische gevangenis, veroordeeld tot 20 jaar cel. 

Verdrag in een diefje door parlement?

Nauwelijks een goed jaar na de veroordeling van Assadi duikt in de Kamer een pakket van vijf verdragen op, die erg ongebruikelijk in een wetsontwerp werden gegoten, waaronder een verdrag met Iran dat het mogelijk moet maken om gevangenen te ruilen. “Deze omfloerste werkwijze doet het vermoeden rijzen dat de regering geprobeerd heeft om dit akkoord op een diefje erdoor te krijgen”, stelt De Roover.

In de media wordt gefluisterd dat Assadi en zijn drie kompanen zouden worden ingezet om een in Iran vastgehouden landgenoot en professor Djalali vrij te krijgen. “Ik voel als voormalig slachtoffer van het regime de pijn van de slachtoffers en hun naasten, maar ik kan niet anders dan waarschuwen voor de koelbloedige chantage waar de regering-De Croo in dreigt mee te stappen”, klinkt het bij Kamerlid Darya Safai. “Dit soort ruilhandel is al decennialang  het businessmodel van de Ayatollahs: westerse gijzelaars verkopen voor hoge prijzen”, besluit Safai, die er ook op wijst dat het verdrag sowieso niet van toepassing zou zijn op Djalali.

Kleur bekennen

Het bewuste verdrag werd besproken in de commissie Binnenlandse Zaken. De Roover stelde nogmaals dat de inhoud van de deal met Iran verregaande implicaties heeft op onze nationale veiligheid. “Door dit al dan niet goed te keuren, uiten we kleur. Ofwel wil België een betrouwbare partner zijn in de internationale strijd tegen terrorisme, ofwel een chanteerbaar land en vrijhaven voor terroristen. Het is het één of het ander.”

Kopstoot aan Justitie

De minister van Justitie kon geen enkele garantie geven over het feit dat Assadi niet aan Iran overgeleverd zal worden. Een immens probleem voor De Roover: “Met dit akkoord zeggen we aan schurkenstaten: je kunt wel proberen om een aanslag te plegen, maar als jullie vervolgens een Belg oppakken dan laten we de terroristen weer los. Belgen zullen nieuwe risico’s lopen als wisselmunt bij hun nekvel te worden gevat, ook zonder dat er strafbare feiten werden gepleegd. Dit verdrag vormt bovendien een stevige kopstoot aan het adres van onze veiligheidsdiensten en justitie.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is