Druk van familie uit traditionele culturen

“Families uit traditionele culturen staan er soms op dat een vrouw als ‘maagd’ het huwelijk ingaat en eisen daarvan bebloed beddengoed als ‘bewijs’. Daarom laten sommige vrouwen hun maagdenvlies ‘herstellen’. Deze meisjes moeten deze ingreep onder druk van de familie ondergaan, iets wat wij absoluut willen vermijden”, legt Darya Safai uit.

Enkel ingrepen met zuiver medisch karakter

In dit land worden maagdenvlieshersteloperaties terugbetaald door het RIZIV . Onder de benaming “vagina- en vulvaplastiek” vallen ingrepen ten gevolge van de bevalling, van brandwonden, traumata of gevolgen van abcessen. Maar een hersteloperatie om cultureel-religieuze redenen hoort niet in dat rijtje thuis, meent Kathleen Depoorter. “Daarom zullen we vanuit de N-VA-fractie een wetsvoorstel indienen dat dergelijke ingrepen uit de nomenclatuur haalt. De terugbetalingen van het RIZIV waren daar nooit voor bedoeld en de beperkte middelen moeten worden ingezet op ingrepen met een zuiver medisch karakter.”

Recht op geloof niet ten koste van ziekteverzekering

Valerie Van Peel sluit zich daarbij aan. “Ingrepen om religieuze reden hebben geen plaats in onze gezondheidszorg, dit geldt ook voor besnijdenissen. Ik heb daar al meermaals tegen gepleit, maar minister De Block wou daar geen gevolg aan geven. Ik hoop dat ze nu wel steun zal verlenen aan ons wetsvoorstel. Iedereen heeft het recht op zijn geloof en de bijhorende gebruiken, maar dat mag niet ten koste zijn van de ziekteverzekering.”