Darya Safai krijgt Kamerbrede Vlaamse steun voor veroordeling geweld in Iran

Door Darya Safai op 2 december 2019, over deze onderwerpen: Buitenlandse Zaken
Darya Safai

Met uitzondering van Groen tekenden alle Vlaamse partijen in de Kamer een verklaring die het geweld tegen betogers in Iran veroordeelt. “We roepen de Iraanse regering op om een einde te maken aan het geweld tegen de betogers en om de vrijheid van meningsuiting te respecteren”, zegt initiatiefneemster Darya Safai. Opvallend: naast Groen hielden ook alle Franstalige partijen zich afzijdig.

Groen en Franstaligen tekenen niet mee

54 parlementsleden van N-VA, CD&V, Open Vld, sp.a en Vlaams Belang tekenden de verklaring van Darya Safai. “Dit is een sterk signaal naar de Iraanse bevolking. Ik zal alles doen in mijn macht om mensen die strijden voor vrijheid een hart onder de riem te steken”, zegt Safai. De verklaring is in overeenstemming met de standpunten van de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken, de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties en de Duitse en Franse ministeries van Buitenlandse Zaken, merkt Kamerlid Safai op. “Ik betreur dat geen enkele Franstalige partij, noch Groen gevolg heeft gegeven aan mijn oproep. Dit zou de partijgrenzen moeten overstijgen.”

De verklaring

De gewelddadige onderdrukking van Iraanse betogers tijdens de afgelopen dagen heeft reeds gezorgd voor honderden dode demonstranten en duizenden arrestaties, wat tot grote verontwaardiging, bezorgdheid en verdriet heeft geleid. Gezien deze realiteit heeft de Iraanse regering besloten om het internet af te sluiten, zodat er geen informatie over de gebeurtenissen aan de buitenwereld bekend gemaakt kan worden. Wij roepen de Iraanse autoriteiten op een einde te maken aan dergelijke daden en de vrijheid van meningsuiting van de eigen bevolking te respecteren. In dit verband betuigen wij onze solidariteit met het Iraanse volk.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is