Darya Safai: “Iran toont nog eens ware gelaat van totalitair regime”

Door Darya Safai op 30 september 2022, over deze onderwerpen: Gelijke kansen
Darya Safai

De burgerprotesten in Iran na de dood van de jonge Mahsa Amini nemen toe. De jonge vrouw stierf in het ziekenhuis, nadat ze door de Iraanse zedenpolitie was opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet correct droeg. Voor Kamerlid Darya Safai, die zelf ooit Iran ontvluchtte nadat ze er in de cel was beland, bestaat de kans op een scharnierpunt in het land. “Zelfs mannen protesteren mee. Dit is een aanval op de fundamenten van het islamistische regime. Elke Iraanse moeder of vader begint te beseffen dat het ook hun dochter kan overkomen. Omwille van een lok haar die verkeerd zat. Dat is het ware gelaat van een totalitair regime.”

Het is niet de eerste keer dat het land opstanden kent. In 1999 kwam ook Darya op straat om te protesteren. Ze belandde in de cel, maar kon uiteindelijk de vlucht nemen naar België. “Het gaat nu om een nieuwe generatie jongeren, die de repressie van toen niet hebben meegemaakt en anders in het leven staan. Ze hebben niets meer te verliezen en eisen hun vrijheid op.”

Niet naïef zijn

“Het Westen mag niet zomaar toekijken”, vindt Darya. “We mogen niet naïef zijn. Dit is ook onze strijd. Een stabiel seculier Iran is de ideale bondgenoot in een onstabiele regio.”

Bekijk hier het interview met Darya Safai in De Tafel Van Vier

Lees hier haar interview in Doorbraak.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is