Darya Safai is tandarts, vrouwenrechtenactiviste en politica. Ze is gehuwd, mama van twee kinderen en woonachtig te Wemmel.

Darya groeide op in het Iran van de ayatollahs met geen enkel uitzicht op vrijheid en gelijkwaardigheid. Ze koos, samen met haar man en vele andere studenten voor het verzet tegen de religieuze dictatuur. Deze protesten werden echter bloedig onderdrukt en Darya belandde in de gevangenis. Toen ze na een zware periode voorlopig vrij kwam, in afwachting van haar proces, zat er nog maar één ding op: samen met haar man vluchten naar het buitenland. Zo belandde Darya in 2000 in België. Op korte tijd leerde ze Nederlands en Frans en studeerde ze opnieuw af als tandarts aan de Vrije Universiteit Brussel. Gedurende de jaren die daarop volgden, bouwde ze samen met haar man bloeiende tandartsenpraktijken uit in Brussel en Antwerpen. Daarnaast zette ze zich met hart en ziel in voor vrouwenrechten wereldwijd. 

In januari 2018 besliste ze om haar strijd voor vrouwenrechten, gelijkheid, integratie en een mooie samenleving, verder te zetten in de politiek.

Leven in Vlaanderen betekent voor Darya niet alleen genieten van de rechten en de mogelijkheden die je hier krijgt. Je hebt volgens Darya als nieuwkomer ook de plicht om de samenleving sterker te maken, samen met de mensen die hier geboren zijn.

Integratie is voor haar een noodzaak voor nieuwkomers om van migratie een positief verhaal te maken en te evolueren tot een succesvolle medeburgers van ons land.

Darya gelooft dat de Vlaamse identiteit op veel van onze uitdagingen en problemen in de samenleving een antwoord kan bieden.

“We moeten onze gemeenschappelijke punten, zoals taal, cultuur, onze waarden en normen en onze manier van leven, in de verf zetten en dat moeten we doorgeven aan de nieuwkomers en ons nageslacht.

Zo hoort iedereen erbij in een harmonieuze, hechte samenleving in plaats van verschillende defecte multiculturele eilandjes naast elkaar.”

Darya is auteur van de boeken Lopen tegen de wind en Plots mocht ik niet meer lachen.

In haar vrije tijd geniet Darya ervan om te gaan lopen met haar haren los in de wind, iets wat voor haar vroeger onmogelijk was.

Voor Darya zal vrijheid nooit vanzelfsprekend zijn.

Darya werd in 2016 in de Belgische Senaat gehuldigd als Vredesvrouw door de Vrouwenraad en ze was laureate van de Ebbenhouten Spoor 2016 van de N-VA voor verdienstelijke nieuwe Vlaming.