“België toont zich wereldwijd als een dweil na bezoek burgemeester Teheran”

Door Peter De Roover, Darya Safai op 15 juni 2023
Iran

De burgemeester van Teheran bezocht Brussel naar aanleiding van een internationale conferentie en blijkbaar op uitnodiging van Brussels staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit). “Onbegrijpelijk”, zegt federaal fractievoorzitter Peter De Roover. “Amper enkele weken na de vernederende ruil met de Iraanse terrorist Assadi mag de burgemeester van Teheran hier doodleuk het stadhuis van Brussel komen bezoeken.”

De Roover stelt zich ook vragen over de rol van minister van Buitenlandse Zaken Lahbib. “Ze zegt dat ze een negatief advies heeft gegeven. Pascal Smet zegt dat hij gewoon het advies van de minister heeft gevolgd. Er zijn maar twee mogelijkheden: ofwel heeft mevrouw Lahbib tegen die Iraanse burgemeester gezegd dat hij welkom is – wat volstrekt onbegrijpelijk zou zijn – ofwel heeft inderdaad een negatief advies gegeven maar na een interventie van mijnheer Smet toch ingebonden. Dat zou al even onbegrijpelijk zijn.”

Vernedering

“Er moet toch eens de vraag gesteld worden wat nu het visumbeleid is in dit land. Want we stellen ons hier wereldwijd tentoon als een dweil, waarbij we zelfs na de vernedering met de ruil tussen Assadi en Vandecasteele niet eens het lef hebben om te zeggen dat die burgemeester hier niet welkom is.”

“Dit valt niet goed te praten”

Kamerlid Darya Safai, zelf het Iraanse regime ontvlucht, interpelleerde minister van Buitenlandse Zaken Lahbib over de kwestie. “Dit valt niet goed te praten. Dit is een politieke misstap. Na de hele affaire-Vandecasteele weet deze Vivaldi-regering nog steeds niet wie onze vijand is. We hebben ons laten intimideren en chanteren en rollen nu de rode loper uit voor het regime.”

Hardliner Iraanse regime

Darya Safai steekt haar ontgoocheling over Lahbib niet onder stoelen of banken. “Na de moord op Masha Amin (de Iraanse vrouw die stierf na een hardhandige arrestatie omdat er een plukje haar uit haar hoofddoek stak) knipte ik uit symbolisch protest een lok haar af. Minister Lahbib deed hetzelfde. Ik kan niet geloven dat dezelfde minister nu zomaar een visum heeft verleend aan een hardliner van het Iraanse regime.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is